Home / Architectuur

Architectuur

Architecten Robert-Jan de Kort en Sander van Schaik zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Met veel oog voor de historie van het gebouw en het behoud van haar specifieke kenmerken hebben ze de voormalige autoshowroom nieuw leven ingeblazen. Architectenbureau De Kort Van Schaik heeft z’n studio in Rotterdam.

Meer over architectenbureau De Kort Van Schaik

“Wij zijn Robert-Jan de Kort en Sander van Schaik, partners van het architectenbureau De Kort Van Schaik. Ons bureau is sinds de oprichting in 2011 gevestigd in Rotterdam.

Met de herbestemming van het Nefkens-gebouw in Amersfoort kregen we de kans om voor een bijzondere plek een ontwerp te maken. We hebben het gebouw grondig onderzocht en waren direct gecharmeerd van enerzijds de strenge ritmiek van de gevels en anderzijds de flair waarmee het gebouw met zijn markante glazen plint en specifiek vormgegeven kopgevels aansluiting zoekt bij zijn omgeving. 

Met de herbestemming van bedrijfspand naar woongebouw is de opgave om binnen deze zakelijke architectuur een onderscheidende woonomgeving te realiseren. De transformatie is aan de voorzijde vooral zichtbaar door een extra verdieping op elk bouwdeel. De aluminium dakopbouwen bekronen het bestaande gebouw. Hiervoor vonden we veel inspiratie in de wederopbouwarchitectuur, die in onze stad Rotterdam veelvuldig aanwezig is. 

Bij het Nefkens-gebouw draait het ook om het aanwenden van bestaande kwaliteiten van de omgeving. Vanuit veel ruimtes in het gebouw is bijvoorbeeld de Onze Lieve Vrouwe-toren te zien. Aan de achterzijde ligt een klein parkje, waar het gebouw zich voorheen van afwendde. Wij ontwierpen in het hart van het gebouw een publieke doorgang naar het parkje, zodat het gebouw zich letterlijk opent naar deze zijde.

Het project biedt een uitzonderlijke meerwaarde aan het wonen in de stad. Alle appartementen hebben een royaal bemeten buitenruimte met zicht op het groen. Deze buitenruimtes, variërend van balkons en grote platforms tot dakterrassen, bieden de appartementen extra ademruimte. 

Met de herbestemming van het Nefkens-gebouw start zo een nieuw hoofdstuk voor het gebouw, dat een hernieuwde kennismaking tussen gebouw, stad en inwoners mogelijk maakt.”